top of page

PIPPI OG UFO

Selv om disse sidene handler om hundene, så kommer vi ikke helt utenom mine fjærkledde venninner; jakoene Pippi og UFO. De har en stor og naturlig plass i familien, og fortjener en presentasjon.

PIPPI ble klekket 15. juli 2001 og flyttet inn hos meg på høsten samme år. Jeg har holdt fugler stort sett hele livet og hadde lenge ønsket meg en "stor" papegøye. Det var likevel litt tilfeldig at det skulle skje akkurat på det tidspunktet.

Pippi ble nemlig tatt inn i dyrebutikken jeg jobbet i og siden hun var ganske liten da hun kom, så skulle jeg ha henne med meg hjem over en helg.

Hun ble altså værende.  

 

Pippi er en kul fjærball, edel og rolig, med mange egne meninger. Disse uttrykkes gjerne verbalt og med ettertrykk. Hun prater ofte i hele setninger og veldig mye av det hun sier gir mening. Hun gir hundene små treningsøkter ("sitt", "dekk", "på plass" osv.) og hun er flink til å belønne variabelt. Som regel deler hun ut små rusk som hun selv ikke vil ha, men hundene tar takknemlig imot.

Etter hvert bestemte jeg meg for at Pippi skulle få selskap av en artsfrende, og UFO flyttet inn. Hun er klekket 13. januar i 2006 og kom til oss i mai samme år. Navnet UFO (Uidentifisert Flygende Objekt) var først ment som en slags spøk, inntil jeg fikk bestemt hva hun egentlig skulle hete. Men så passet det bare så godt at det ble hengende ved henne.

 

UFO er ei rotete bråkebøtte, en akrobatisk klovn og episk kjælegris. Noen ganger tenker jeg at hun har eksteriør som en jako og mentalitet som en amazonpapegøye. Hun ligger gjerne på rygg i fanget mitt, turner rundt hendene mine og blir helt euforisk når hun får meg til å le. 

UFO snakker etter hvert også en del, med sin særegne, litt hese stemme. 

Det var lite tilgjengelig informasjon om papegøyehold da jeg fikk mine jakoer, og mye av det man kunne finne på nett var engelskspråklig og/eller utdatert. Jeg var heldig og fant et godt forum, hvor jeg lærte mye og fikk utvekslet informasjon, tanker og erfaringer.

Etter hvert kom idéen om å skrive en bok om jakoer på norsk, med oppdatert og nyttig informasjon. Forlaget Nebbete! ble dermed etablert og "Boken om tamme jakopapegøyer" kom ut i 2007. Boka solgte forholdsvis godt, spesielt i Norge og Danmark. Den er nå ute av opplag men finnes for salg elektronisk hos ebok.no. 

bottom of page