top of page

Om rasen

Den tyske pinscheren er en gammel rase, som stammer fra de tyske torvhundene. Det er funnet tegninger og kobberstikk av pinscherhunder som stammer fra så langt tilbake som på 1400-1500 tallet, men den ble ikke godkjent som egen rase før i 1897. Tidligere fantes denne hundetypen i flere farger og to hårlagsvarianter: glatt- og strihåret. Den strihårete varianten fikk sitt eget navn, schnauzer, på slutten av 1800-tallet. Den glatthårete er den som fortsatt heter pinscher.

Man kan til dags dato finne den stihårede varianten i stamtavlene til flere kjente pinschere, og i Finland har man i nyere tid også fått tillatelse til et krysningsprosjekt der man igjen blander inn den tidligere ruhårsvarianten. Ved å gjøre kombinasjoner mellom schnauzer og pinscher utvider man genbasen for å forebygge innavlsrelaterte problemer i rasen.

Pinscheren ble tidligere brukt som gårds- og vakthund. De fulgte sine eiere rundt på gården og løp ved siden av hest og vogn. Man oppdaget nokså fort at denne rasen gjerne fanget mus og rotter og dette ble de etter hvert også spesialister på. Luktesansen var upåklagelig og det sies faktisk at pinschere er opphav til uttrykket "to smell a rat". Pinscheren har fortsatt mye av sitt vaktinstinkt intakt, men den skal ikke være aggressiv.


I årene etter den andre verdenskrig var rasen nesten utdødd. I tillegg til en viss andel pinschere brukte Werner Jung, daværende formann i Tysk Schnauzer Pinscher Klubb, en del overdimensjonerte dvergpinschere for å holde liv i og revitalisere rasen. De fleste av dagens pinschere stammer fra de 5 -10 hundene Jung begynte sitt arbeid med.

Etter det vi vet av offisielle registreringer kom rasen til Norge første gang i 1966, da under navnet pinscher. Det første pinscherkullet i Norge kom den 13. mars 1968.

Grunnet økt popularitet økte antallet registreringer på rasen utover på 1970-tallet. Det ble eksportert pinschere fra Norge til både Sverige, Finland og Tyskland.

På 1980 og 1990 tallet stagnerte interessen for rasen igjen. I den senere tid, fra 1997 og frem til i dag har rasens popularitet økt, og vi er i ferd med å få ganske stor etterspørsel. Det importeres årlig pinschere til landet. Mest fra Sverige, men det har også kommet hunder fra Finland, Tyskland, Østerrike og Australia og i senere tid også fra USA, Russland, Tsjekkia og Litauen.

Tysk pinscher har mange av egenskapene til en urhund og passer derfor best med noen som ser disse særegenhetene som en fordel. De er flotte treningspartnere i forskjellige hundesporter, og kjærlige familiemedlemmer som også elsker å kose i sofakroken. De liker korte treningsøkter og trenger en form for aktivisering hver dag for å ikke kjede seg, 

Kilde: RAS for pinscher, som kan leses i sin helhet HER

Rasen forvaltes av:

Rasestandarden sier om temperamentet:

Livlig, temperamentsfull, selvsikker og harmonisk. Intelligent og utholdende, noe som gjør den til en velegnet familie- 
og vakthund.    

Høyde: 45-50 cm (+/-2 cm)
Vekt: 13-20 kg

Mosjon: Middels, men elsker aktivitet og arbeidsoppgaver. Trenger aktivisering hver dag for ikke å kjede seg.

Les også rasepresentasjon i Hundesport 

bottom of page